De grootste loopfamilie van Noord-Nederland

07/05/2022 Ronde over Ried, Franeker

HARDLOPERS VAN DE PRESTATIELOOP  DE RONDE OVER RIED TROFFEN HET ZATERDAG 7 MEI MET HET WEER. 140 DEELNEMERS AAN DE START.

De Sportvereniging Friesland organiseerde zaterdag de Ronde over Ried, dit is één van de eerste lopen toen ze in 1980 zijn opgericht en jaar staat hij weer op de hardloopkalender www.hardlopendnederland.nl

Christiaan Valk, de kleinzoon van oprichter Jan Kooistra, heeft het meeste van die zijn taken overgenomen, bedenkt ook nieuwe routes en heeft bij deze loop ook de mogelijkheid om bij de brug Hegesyl over het fietspad langs het water naar Boer te lopen.

Ook heeft hij routes uitgezet van 5 en 7 km door de wijk Keuningspark, omdat dit te ingewikkeld wordt voor de lopers komt er volgend jaar een 9 km voor in de plaats, Dongjum, Boer en binnendoor naar Schalsum.   

Hij had de routes goed gepijld en het bleef bijna droog dus de krijtkalkpijlen waren nog wel duidelijk te zien en Anton Wijkhuijs fietste voorop zodat fout lopen niet hoefde.

De start en finish was op de Hertog van Saksenlaan en op het plein bij de Trije stond de sekretariaats/verzorgingswagen en in De Trije kon men verkleden en douchen en waren de toiletten beschikbaar. Er was voldoende parkeerruimte over op het plein.

Er komen steeds meer lopen op de kalender maar SV Friesland trekt altijd voldoende lopers om de lopen te kunnen organiseren, dit keer in Franeker, komende Woensdagavond 11 Mei in Stiens en de 18e in Wytgaard.

Van de 140 deelnemers koos de helft voor de 17 en 21 km, de rest voor de 12, 7 of 5 km.  Onderweg stonden om de 5 km. waterposten waar de lopers goed gebruik van maakten om hun dorst te lessen.

Bij deze lopen zijn altijd een 20 tal vrijwilligers nodig en dat lukt elke keer wel om deze te krijgen. Het White Angels Verkeersteam zorgt voor de veiligheid onderweg zoals in Dongjum wordt het verkeer even 5 minuten stil gezet om de lopers de gelegenheid te geven veilig over te steken en dat is in Boer en andere plekken ook het geval. Ze zijn duidelijk herkenbaar en ervaren.

Het was prima hardloop weer en genoten de lopers die overal uit de noordelijke provincies komen, van het mooie ruime landschap en de prima verzorging ze hadden dan ook alle lof voor de organisatie.

Prijzen zijn er niet te winnen, wel een schoudertas met levensmiddelen beschikbaar gesteld door de AlbertHeijn Franeker voor 12 voorinschijvers die via de verloting deze na de finish kregen uitgereikt door de vrijwilliger coördinator Herman Hoekstra.  

Sommige lopers waren verbaasd dat ze die tas kregen en Mark van Doeveren uit Bovenkaspel vond dit fantastisch, zo heeft iedereen kans op een prijs en zijn het niet altijd de snelsten die iets krijgen. Eén voorinschrijver was er niet en ging de tas naar de supervrijwilligers Anita en Jan v.d.Wal evenementorganisator Christiaan Valk reikte die aan hun uit. Wim Tuma uit Franeker was de laatste van de halve marathon die over de finish kwam, zijn tijd 2.19.00, hij mocht de rodelantaarndragersbokaal in ontvangst nemen van Herman Hoekstra.

De uitslagen zijn handmatig opgeschreven door Anneke Kerstholt Groningen en Christina Wijkhuijs Franeker de volledige uitslag hebben Anita en Christiaan uitgewerkt en op de site www.svfriesland.nl gezet.

De Hardloop fotograven  Janke v.d.Schaaf en Tjeerd de Jong maakten mooie fotoreportages en de links staan ook op de site.

Voor de lopers was er na de finish bouillon, vruchtendrank en water en werden de vrijwilligers getrakteerd op hapje en drankje bij De Bikkel op het Noorderbolwerk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Het laatste nieuws

Sportvereniging Friesland

© Copyright 2020 | Christiaan Valk