MARISKA KRAMER WINT DE  16e OLDE WIERDENLOOP OPENDE.

 

De voetbalvereniging van opende organiseerde in de negentiger jaren enkele keren een loop in de wintermaanden maar de deelname viel tegen en toen één van de gangmakers er mee stopte was het over.

 

Maar in het voorjaar van 1998 was het bestuur van het dorpsfeest die met het idee kwam om een halve marathon te organiseren. Piet de haan nam contact op met Jan Kooistra van SV Friesland om zijn medewerking hiervoor te vragen. De datum in mei  leek wel gunstig later ging men naar eind juni op de datum van de TT in Assen. In 1999 kwam daar 6.5 en 13 km bij. Routes door een mooi landschap en met een 40 tal vrijwilligers en motorrijders kon men de organisatie best aan zelfs met 5 verzorgingsposten onderweg.

 

Was eerst de start en inschrijving bij de feesttent, later werd de loop losgekoppeld van het dorpsfeest en kon men beschikken over douchen voetbalvereniging en weer later over het prachtige nieuwe MFC de Veste. Flink wat sponsoren steunden de organisatie met hoofdsponsor de Spaar en Voorschotbank later de Frieslandbank en nu is Ijtsma woninginrichting de hoofdsponsor.

 

Eerst werden de tijden handmatig opgenomen later met de chip en dat was nu ook weer het plan, maar de man van het chipsysteem lag nog op bed en kon nooit op tijd in Opende zijn. Hij dacht dat zondag de run was.  Wat nu? Gelukkig  heeft de SV Friesland genoeg ervaring en werden de nummers en tijden door onervaren mensen van de organisatie genoteerd en hebben dat geweldig goed gedaan. Er missen enkele nummers en tijden die de lopers zelf wel zullen doorgeven. Soms komt men met tien personen tegelijk over de finish. Het was nu extra moeilijk omdat men had uitgevonden om met de halve marathon om 10.00 uur te laten starten 10. 45 uur de 10 en 11.00 uur de 6 km. En daar tussendoor nog de jeugdloop. Nu kwam alles geregeld na elkaar binnen, gezellig maar extra druk voor de nieuwe tydjury. De chiptiming zou daar geen probleem mee hebben gehad. Alles verliep zo goed dat de prijzen meteen konden worden uitgereikt en zondags de volledige uitslagen en foto’s van Janke v.d.Schaaf en Toli  en nog meer fotograven op de site konden worden geplaatst.     

 

Josefien zorgde voor de catering na de finish daar werd het zo druk dat Jan besloot muziek op de speakers te zetten na de meeste binnenkomenden en Josefien mee ging helpen met bouillon, vruchtendrank, thee en fruit te serveren. Dat was even belangrijker voor de deelnemers dan het verslag via de microfoon.

 

De burgemeester mocht het startsein geven bij de eerste start en was trots dat er zo’n mooi loopevenement is in sportdorp Opende. Hij heeft een hele tijd staan genieten van de start en binnenkomst van de lopers. Bijna 400 zijn er gestart, door de prima verzorging onderweg, water en sponzen, haalde iedereen de finish. Mariska Kramer was zelfs de eerste mannen te snel af wel moet gezegd worden dat daarvan niet de top van het noorden aanwezig was. Er zijn zoveel lopen dat een keuze moet worden gemaakt. Leuk dat de iets mindere lopers nu ook een prijs konden winnen.

 

Wat een geluk dat er nu om 10.00 uur werd gestart nu was men voor de hitte binnen en maar één vrouw was te laat en had niet door dat er een uur vroeger is gestart. Houden zo deze vroege tijd. Het rode kruis/EHBO was met veel mensen aanwezig ,gelukkig geen problemen gehad. De organisatoren waren best tevreden met dit aantal lopers en het goede verloop. Het finishen op het nieuwe parkeerterrein was ook een verbetering. Foto’s en uitslagen zie http://hardlopenmettoli.blogspot.nl/ www.oldewierdenloop.nl en www.svfriesland.nl

 

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl

 

logo runningcenter

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

logo berenloop   logovlieland   Rechthoek 1