De grootste loopfamilie van Noord-Nederland

Berenloop: Lopers hoeven geen coronapas

WEST-TERSCHELLING – 4 november 2021

Het leek er gisteren op dat alle deelnemers aan de Berenloop, die op zaterdag 6 en zondag 7 november op Terschelling wordt gehouden, zouden moeten beschikken over een coronapas. De organisatie trof dan ook tal van maatregelen, zoals polsbandjes en extra checkpunten. Vandaag werd echter bekend dat deze verplichting toch niet nodig is voor de lopers.

Toen het kabinet vannacht, onder druk van de Tweede Kamer, terug kwam op het besluit om een coronapas verplicht te stellen voor de amateursport in de buitenlucht, sprong de organisatie van de Berenloop een gat in de lucht. “Maar na overleg met de gemeente bleek het toch niet zo eenvoudig te liggen”, zegt Willem Gerrits namens de organisatie. “Als evenement is de Berenloop in de vergunning bestempeld als ‘doorstroomlocatie’. En daarvoor zou nog steeds een coronapas nodig zijn.” Gelukkig bleek, naarmate de dag vorderde, dat de maatregel toch niet voor deelnemers aan de Berenloop gold. Gerrits: “Dus kunnen we nu bevestigen dat lopers geen coronapas nodig hebben, en daar zijn wij als organisatie uiteraard heel blij mee.”

Toplopers
Het betekent dat de organisatie zich nu volledig kan focussen op het evenement dat komend weekend voor de 24e keer wordt georganiseerd, en waar komende zondag op de hele en halve marathon diverse Friese toppers aan de start staan. De strijd om de winst op de hele marathon zal waarschijnlijk gaan tussen tweevoudig winnaar Iwan Kamminga, titelverdediger Olfert Molenhuis en Willem de Boer. Mochten de weersomstandigheden goed zijn, dan wil Molenhuis een aanval doen op het parcoursrecord uit 2010 van Remon van Lunzen: 2.27.20. Ook bij de dames belooft het een mooie strijd te worden, met toploopsters zoals Hinke Schokker (in september Nederlands kampioen op de 100km), Bertine de Vries en Mireille Baart, vorige week zondag nog onbedreigd winnares van Loop Leeuwarden.

Halve marathon
Op de halve marathon zullen Paul Geertsema (titelverdediger), Erwin de Vries (winnaar Loop Leeuwarden) en Jan Stuursma (winnaar van de hele marathon in 2018) bepalen wie de winnaar wordt. Bij de dames zijn twee oud-winnaressen top-favoriet: Jacelyn Gruppen en Jessica Oosterloo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Het laatste nieuws

Sportvereniging Friesland

© Copyright 2020 | Christiaan Valk