36554251 1043091035863894 1915548168406171648 oDe sportvereniging Friesland uit St.-Jabik moest definitief afscheid nemen van één van zijn boegbeelden Wijtse Breidenbach die plotseling was overleden. Vanaf de oprichting van de club 1 april 1980 was hij de man die de tijden mee opnam en verdere hand en spandiensten verrichtte. Hij was een topper in het noteren van de nummers en tijden aan de finish.

Gisteravond was er nog een boegbeeld die afscheid nam, Sjouke Touber uit Stiens stopt na ruim 30 jaar training geven aan de wedstrijdgroep van SV Friesland, Riekele Kobes neemt zijn taak over, hij is al een tijdje betrokken bij de training heeft een cursus gevolgd en vind het prachtig training te geven bij deze vereniging waar hij lid van is.

Sjouke geeft training op de maandagavond op de atletiekbaan Nylân in Leeuwarden. Hij doet de wedstrijdgroep waar lopers bij zijn van verschillende niveaus en in de leeftijd van in de twintig tot in de zeventig. Een groep van plm. 25 lopers waarvan Arie Smedinga en Maaike Hornstra vanaf het eerste uur al bij hem trainen. Op de woensdagavond in de winterperiode traint hij ook nog in de Prinsentuin met de liefhebbers die het fijn vinden om hier te trainen onder zijn leiding. Dit blijft hij nog wel een tijdje doen.

De 67 jarige Sjouke trainde olv. Sido Martens, Siep Hoekstra, Baukje Hiemstra maar heeft ook veel geleerd van Chris Semplonius en Peter Klos. Toen Siep Hoekstra met de training stopte nam Sjouke dit over,( Andries Tijsma had de recreatieve lopers van Baukje over genomen en heeft dat ook 25 jaar gedaan) en Sjouke degene die graag aan wedstrijdlopen meededen. Het is gewoon zijn levenswerk geworden, iedere maandag weer of geen weer naar de baan vanuit Stiens zijn woonplaats. Dat hij dit zolang gedaan heeft is wel een bewijs dat hij het met plezier deed en zijn vrouw Japke vierkant achter hem stond.

Omdat ook Sjouke ouder wordt en ook nog andere hobby’s er bij heeft vond hij het wel eens tijd om een opvolger te zoeken en zijn taak over te dragen aan een jonger iemand, stoppen met hardlopen doet hij niet daar heeft hij nog zoveel plezier in en blijft trainen met de ploeg waar hij al zoveel training aan heeft gegeven maar nu als olv een andere trainer.

Die trainer heeft hij gevonden, Riekele Kobes een Friese toploper die graag trainer wilde worden bij zijn club SV Friesland. Hij ging een trainingscursus volgen en liep al stage bij Sjouke. Nu Riekele er klaar voor is besloot Sjouke in Juli 2018 te stoppen en de sleutels aan Riekele te overhandigen.

Dit kon natuurlijk niet zonder een officieel moment en daar hadden de pupillen van hem samen met de trainers, Miranda Hornstra, Ed Velderman en Riekele Kobes wat voor bedacht.

Maandag 3 juli was gewoon de training in Leeuwarden, dat dacht Sjouke, maar dat liep anders, zijn zoon Richard haalde hem zoals gewoonlijk op van huis maar reed niet naar Leeuwarden maar naar de Loods van SV Friesland op het industrieterrein van Stiens op loopafstand van zijn huis. Daar stond zijn trainingsgroep hem al op te wachten en volgde een training met na afloop een goed verzorgde Italiaanse pastamaaltijd in de daarvoor ingerichte loods tussen al het materiaal van SV Friesland wat daar staat opgesteld. Prachtig vond Sjouke dit, natuurlijk was Japke er ook bij en een deel van het bestuur. Jammer dat er al wat leden met vakantie waren maar er was een mooie grote groep aanwezig om gezamenlijk deze heerlijke maaltijd te nuttigen, voor drinken was er ook gezorgd, in blikjes lekker gemakkelijk en een cateraar verzorgde het eten.

Maaike Hornstra nam het woord en bood Sjouke cadeaus aan, een boek, speciale Trimbode met heel mooie foto’s en herinneringen, een bankje dat al was bezorgd bij hun thuis, waardebon, etc. natuurlijk bloemen voor Japke immers het is heel belangrijk en een must dat je vrouw achter je staat en ondersteund anders had hij dit nooit zolang volgehouden. Sjouke kreeg het woord bedankte iedereen nadat hij had verteld hoe het allemaal is gegaan en dat hij er zoveel plezier aan had beleefd, het niet gemakkelijk is dat uit handen te geven maar met zo’n opvolger het een stuk gemakkelijk ging. Hij kreeg een daverend applaus handen werden geschud en er wed gekust.

Jan Kooistra bedankte Sjouke ook voor zijn inzet, en bood hem na een korte toespraak namens het bestuur een mooi beeldje aan van De Slikwerker waar hij erg blij mee was.

logo runningcenter

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

logo berenloop   logovlieland   logo 01BLACK