STRAFFE NOORDOOSTER WIND MAAKTE DE OEPOLDERLOOP IN IT HEIDENSKIP  PITTIGE UITDAGING.

 

In 2008 hadden Folkert en Antje Jellesma  bedacht om een loop in het Heidenskip te organiseren.  Zij hebben een sportzaak in Sneek Bij Folkert Outdoor & Running  en wilde wel een activiteit  voor hardlopers organiseren.

 

Het werd de Oerpolderloop over 14 kilometer  en dat was meteen een groot succes. Dank zij de medewerking van veel vrijwilligers uit het dorp It Heidenskip slaagde men er in een mooie loop te organiseren, een uitdaging de Helse loop door het Heidenskip. 

 

Twee jaar organiseerde Antje en Folkert  deze loop, de derde editie dreigde er niet te komen omdat ze  het veel drukker kregen in hun sportzaak en ook een verhuizing er aan zat te komen.  Graag wilden ze de organisatie overdragen aan AV Horror maar die hadden daar geen  mensen voor die hem konden organiseren en verwezen hun naar SV Friesland uit St.-Jabik die heel veel loopevenementen organiseerden.  Zoveel dat ze er eigenlijks niet meer bij konden hebben

 

Maar omdat ze het jammer zouden vinden dat de loop verdween van de hardloopkalender  namen ze de uitdaging aan met sponsoring van Bij Folkert Outdoor & Running  en vrijwilligers uit het dorp.  Al de deelnemers kregen zelf gemaakte snert  welke door verschillende bewoners van het dorp werd gemaakt en de opbrengst ging naar het dorpshuis It sweigat.  Hierin is ook de nainschrijving en kleed/douchegeldeenheid.  Verkeersregelaars zorgen er voor dat de honderden auto’s  goed werden geparkeerd langs de weg en dat  het doorgaande verkeer werd omgeleid tijdens de loop.

 

SV Friesland hield ook het prijzenpakket aan, Antje en Folkert  hadden een prijs De Hikke waarop de winnaars komen te staan en een mooi plekje had in hun winkel. Ook gaven zij de deelnemers een waardebon voor  korting bij aankopen in hun winkel en een sponsorbedrag om prijzen te kopen voor de snelle  lopers.

 

Dankzij de ervaring die de SV Friesland heeft en de gemoedelijke sfeer die ze creëren door warm drinken te geven onderweg, de kilometerpunten aan te geven en na de finish de lopers  bouillon, thee vruchtendrank en fruit aan te bieden.  De tijden voor de uitslag handmatig te noteren wat  de kosten drukte en iedereen dus snert aanbod deze kosten waren in het inschrijfgeld verwerkt en de opbrengst ging naar het dorpshuis.  De voorinschrijving ging via www.inschrijven.nl en degene die daar gebruik van maakte kreeg het startnummer thuis gestuurd.

 

Vele toppers kwamen er aan de start Said Kanfaoui  uit Gouda  liep in de tweede editie een parkoersrecord van 46.06 Ylona Kruis won bij de vrouwen in 55.20 het waren meteen de snelste tijden tot nu toe. 

 

Di jaar werd de  7e editie georganiseerd op zondag  15 maart, het wordt steeds moeilijker om een geschikte datum te vinden omdat de  hardloopkalender www.hardlopendnederland.nl  zo vol komt te staan dat er keuzes kunnen worden gemaakt uit soms wel 6 tot 10 loopevenementen in één weekend.  Maar daar moet worden bijvemeld dat het aantal lopers vele malen in verdubbeld  en er nu een derde loopgolf bezig is.  Heel veel hardloopgroepen zijn er ontstaan en veel organiseren hun eigen trainingsloopjes  en doen dan gezamenlijk mee aan een heel groot loopevenement. 

 

DE SV Friesland had dit jaar deze Oerpolderloop opgenomen in hun  clubcompetitieklassement en was verzekert op deelname van die deelnemers. Ook hadden ze het inschrijfgeld bijna met de helft verlaagd om niet meer de snert er bij in te verrekenen en ook de voorinschrijving werd geschrapt.  Nu zat men weer op een inschrijfbedrag wat de lopers gewend zijn bij de SV Friesland.  90% van hun lopers lopen het liefst mee voor organisatiekosten omdat ze al een la vol medailles en loopshirts hebben en er niets mee doen.

 

Iedereen kreeg een BijFolkert loopshirt  direct bij de inschrijving, wie dat droeg tijdens de loop kon een paar schoenen etc. winnen. Die uitslag en prijzen worden binnenkort bekend gemaakt. Voor de prijzen voor  de eerste vijf  op de 14 km en de eerste drie  op de 7 km bestond dit jaar uit levensmiddelenpakketten  die direct na afloop werden uitgereikt in het dorpshuis. 

 

Voor een organisatie is het altijd spannend hoeveel deelname er kan komen. Bij voorinschrijving ben je zeker dat 90% van die opgegeven lopers in ieder geval zullen komen, de rest wacht  de weersvoorspelling af, het is een open landschap maar met een prachtige natuur, en hun conditie.  Dit jaar veel griepgevallen en de voorspelling was straffe noordoosterwind en lage gevoelstemperatuur en kans op wat regen. Deze voorspeling kwam uit. Waar de organisatie wel wat een probleem mee had was dat de weg Bolsward-Workum was afgezet voor al het verkeer door problemen met de brug in Tjerwerd die stremming zou die nacht worden opgeheven maar het werk liep uit. Snel heeft de SV Friesland via Christiaan Valk via Twitter, Facebook en de sites de lopers hiervan op de hoogte gesteld  zodat er maar enkelen te laat kwamen maar mochten toen ook nog starten.

 

 Maar liefst 288 deelnemers kwamen aan de start en dat was een beste meevaller, meer dan de jaren er voor.  Het startschot werd een OERKNAL uit een carbidbus. Een pracht gezicht al die lopers te zien starten. Gekozen werd om eerst de 14 km te laten starten en 2 minuten later de 7 km lopers die de andere kant opgingen over de net  vernieuwde  Koaidyk  die nog moest worden voorzien van een nieuwe asfaltlaag maar de sluitlaag was al aangebracht en hierop was goed te lopen.  Een pittig loopje, de 3½ km heen ging prima maar terug pal tegen de wind in kostte veel energie zelf zo veel voor één van de deelnemers wat te veel en had EHBO hulp nodig die constateerde een hartslag dat er een dokter bij moest komen maar de dokterswacht stuurde een ambulance. Gelukkig viel het best mee en mocht ze gauw weer naar huis. Heb het onderschat  en was  door vermoeidheid gevallen was haar reactie. Fijn dat de SV Friesland altijd dekens bij zich heeft voor dit soort gevalletjes.  Ook het warme drinken onderweg viel bij velen goed in de smaak.      

 

Janke v.d.Schaaf maakte weer een mooie fotoreportage, https://plus.google.com/photos/100925199159931099472/albums/6126519898144649057    ook Rinkje v.d.Heide    https://plus.google.com/u/0/photos/113249954661763676423/albums/6126533689956778065 en Folkert Jellesma https://www.flickr.com/photos/88267607@N02/sets/72157651366852831/  https://www.flickr.com/photos/88267607@N02/sets/72157651380465365/ deden dat. 

 

Dankzij de vlotte invoering van de gegevens van de lopers  konden de uitslagen meteen op www.svfriesland.nl en  www.uitslagen.nl  worden gepubliceerd.  De lopers waren vol lof en bedankten de SV Friesland, Antje en Folkert en vrijwilligers van It Heidenskip voor hun inzet. 

 

Uitslagen:  14.2 km.  1e Ynte Lemstra  lemmer 51.30  2e Willem de Boer Exmorra 51.31  3e Wilko Bakker Heeg 54.03  4e Erik Bouma Ijlst 54.15  5e Siep Nota Sneek 54.55  Vrouwen: 1e Immy-Auck Kersbergen Wommels  54.17  2e Ylona Kruis Ysbrechtum 57.47  3e Marjan de Ruiter Sneek 1.02.28 4e Nynke Steigenga Exmorra 1.03.23  5e Hester Groeneveld Bolsward 1.05.38   

 

7.2 KM: Jetze Genee Makkum 27.22  2e Simon Regnerus Marrum 27.43  3e Jens Dijkstra Emmeloord 28.04 4e Wouter v.Gessel Zwolle 31.01  5e Jan-Anne Postma Zwagerbosch 31.14  Vrouwen: 1e Fleur Baljet Oosthem   28.12  2e Anneke Heida Sneek 33.52  3e Herma Bakker Workum 34.01  4e Hinke Goemaat Idsegahuizum 34.19  5e Silke Jellesma Ysbrechtum 36.01 6e Anske Schotanus Koudum 36.02       

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl

runpoint zw 530logo berenloop   logovlieland   Rechthoek 1