Verzonden op 30/10/2022 Lees nieuwsbrief online
Berenloop Terschelling Marathon - zondag 6 november 2022

Beste sportvriend(in),

Nog een paar dagen en het is zo ver: de 25e Berenloop Terschelling. Wij hebben er heel veel zin in, en jullie vast ook!

Hierbij de laatste informatie voordat je komende zondag van start kunt gaan.

Download route en plattegrond start/finish (PDF)
Algemene informatie

Startnummers
De startnummers van deelnemers met een adres in Nederland zijn inmiddels allemaal via de post verstuurd. De deelnemers met een adres buiten Nederland kunnen hun startnummer afhalen bij het wedstrijdsecretariaat. Mocht je nog een wijziging voor de 21 of 42 km willen doorgeven, dan kan dat tijdens het Berenloopweekend ook bij het wedstrijdsecretariaat. Je vindt het wedstrijdsecretariaat in het VVV-kantoor tegenover de veerbootterminal. De openingstijden zijn op zaterdag 5 november van 15.30 - 16.30 uur en op zondag 6 november vanaf 10.00 uur. Let op: het is niet mogelijk om te wisselen tussen Kleintje Berenloop op zaterdag en de hele of halve marathon op zondag. Kijk voor meer informatie hierover op https://berenloopterschelling.nl/inschrijven/mutaties-annulering/

 

Contactinformatie

Een dringend advies: vul achterop je startnummer de contactinformatie in. Dat maakt het voor hulpverleners een stuk eenvoudiger om, mocht er wat aan de hand zijn, familie en/of vrienden te bereiken. Het is verplicht om het startnummer duidelijk zichtbaar aan de voorzijde (en niet achterop) te dragen. Zo ben je voor de vrijwilligers en de wedstrijdleiding herkenbaar als deelnemer en weet ook de speaker bij de finish wie je bent.

 

Shirts afhalen
Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om al vanaf vrijdag 4 november de shirts van Kleintje Berenloop en die van de hele en halve marathon op te halen. Zo kun je de wedstrijd lopen in jouw eigen Berenloop-shirt! Je vindt hiervoor een apart label aan je startnummer. Je kunt de shirts afhalen op:

Vrijdag 4 november: Ons Huis (West) van 15.30 - 17.00 uur

Zaterdag 5 november: Ons Huis (West) van 15.30 - 17.00 uur

Zondag 6 november: Torenplein (West) vanaf ca.14.30 uur (na de finish)

Maandag 7 november: Ons Huis (West) van 10.00 - 12.00 uur
Let op: de shirts worden NIET nagestuurd, dus vergeet niet jouw shirt af te halen.

 

Merchandise

Natuurlijk is er dit jaar ook weer een merchandise-winkel. Dit jaar op een nieuwe locatie: in de Veerterminal van Rederij Doeksen op de haven van West. Je vindt er allerlei leuke Berenloop-spullen, dus loop vooral even binnen! De openingstijden zijn op vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Runpoint en ON Running
Op zaterdag 5 november staat Runpoint Leeuwarden de hele dag met een stand aan de voet van de Brandaris. Traditioneel vind je er allemaal mooie aanbiedingen van schoenen, accessoires en sportvoeding. Ook het Zwitserse merk ON Running is dit jaar aanwezig met een stand. Je kunt ter plekke deze schoenen testen en alles te weten komen over dit mooie merk. Wellicht heb je er wel eens over gehoord, maar zo'n schoen nog nooit geprobeerd. Dan is dit je kans!

Kledingafgifte

Wil je voor je van start gaat nog wat kleding kwijt, dan kan dat in de loods achter het Centrum voor Natuur en Landschap (Natuurmuseum) aan de Burgemeester Reedekerstraat 11 in West. Je komt daar door aan het eind van de Boomstraat linksaf te slaan. Aan het startnummer vind je een bagagelabel, dat je aan je tas kunt bevestigen. Op vertoon van je startnummer kun je na afloop je tas weer ophalen. Let op: er is niet voldoende ruimte voor grote (sport)tassen, dus graag alleen (kleine) handbagage.

 

Start
De start en finish van de hele en halve marathon vinden ook dit jaar plaats op West. De start is echter iets naar voren opgeschoven, en is nu op hoogte van de Brandweergarage op de hoek van de Burgemeester Eschauzierstraat. Wedstrijdlopers starten in het eerste startvak, recreatieve lopers starten in het startvak hierachter. Let op: recreatielopers worden dus niet toegelaten in het wedstrijdvak. De wedstrijdlopers kunnen tot 10 minuten voor de start binnenkomen in het wedstrijdvak via de voorkant en zijkant (zie ook bijgevoegde plattegrond). Alle recreanten raden we aan om via de haven de Torenstraat in te lopen richting de Brandaris om zo aan te sluiten in het startvak voor recreanten.

 

Routes
De route van zowel de hele als de halve marathon is dit jaar hier en daar enigszins gewijzigd, met name doordat er niet meer in de Torenstraat gefinisht mag worden.

De routes kun je vinden op afstandmeten.nl:

Halve marathon: https://afstandmeten.nl/index.php?id=3330876

Hele marathon: https://afstandmeten.nl/index.php?id=3332051

 

Tijdslimiet

Zoals jullie weten zijn de starts van de hele en de halve marathon dit jaar omgedraaid. De hele marathon start eerst om 12.00 uur, en de halve marathon daarna om 13.30 uur. Dat heeft ook gevolgen voor de sluitingstijd van de finish. De finish wordt nl. vijf uur na de start van de marathon gesloten, dat wil zeggen om 17.00 uur. Dat betekent dat er na 16.00 uur geen lopers meer worden toegelaten tot het strand, ook niet wanneer je er als loper van overtuigd bent dat je nog op tijd gaat finishen. Zorg er dus voor dat je vóór dit tijdstip het strand hebt bereikt. Lukt dat niet, dan staat er een taxibusje klaar om je naar West te brengen.

 

Fietsers

De Berenloop is een van de weinige (grotere) loopwedstrijden waar begeleiding door fietsers is toegestaan. Gezien de drukte op het parcours, zeker bij de halve marathon, willen wij je verzoeken hiervan zo min mogelijk gebruik te maken. Het spreekt vanzelf dat begeleidende fietsers de overige lopers nooit mogen hinderen. Ook is het niet toegestaan om tegen de route in te rijden. Het is evident dat de fietsers zich strikt aan de aanwijzingen van politie, wedstrijdleiding, verkeersregelaars en andere vrijwilligers dienen te houden.

 

Beperkingen fietsroute

Vanwege de grote drukte op de route worden fietsers op diverse gedeeltes van het parcours omgeleid. Dit geldt bij Halfweg, waar de fietsers langs het Duinmeertje fietsen in plaats van langs de Hoofdweg en vlak voor Midsland, waar de lopers van de halve marathon rechtdoor lopen richting Formerum terwijl de fietsers linksaf slaan naar Midsland aan Zee. Tussen Midsland en Midsland aan Zee fietsen de fietsers op het fietspad terwijl de lopers op de weg lopen. En ten slotte is ook de Longway niet toegankelijk voor fietsers, zowel op de hele als op de halve marathon. Voor alle fietsers geldt dat de laatste kilometer alleen is gereserveerd voor de lopers.

 

Fietsparkeerplaats
Er is dit jaar een nieuwe fietsparkeerplaats gecreëerd op het parkeerterrein van het Gemeentehuis aan de Burgemeester van Heusdenweg. Je kunt hier je fiets neerzetten en vervolgens lopend het dorp in gaan. Voordeel: je bent na afloop van de Berenloop zo weer onderweg. Je kunt je fiets ook kwijt op het parkeerterrein achter de Brandaris, maar daar is aanzienlijk minder ruimte.

 

Vervoer

Houd er rekening mee dat tijdens de Berenloop diverse wegen zijn afgezet voor het verkeer.

Zo is de Hoofdweg (tijdelijk) afgesloten voor het verkeer van Dellewal tot Midsland van 11.55 tot 14.30 uur, en van Midsland tot Formerum van 12.05 tot 15.00 uur. Vanaf ca.13.45 uur kunt je weer van West naar West aan Zee en vanaf ca. 14.30 uur is Midsland weer bereikbaar. Denk er dus aan om op tijd van West naar Oost en van Oost naar West te gaan. Voor de busdienstregeling op zondag 6 november, zie
https://www.bus-terschelling.nl/extra-bussen-berenloop/
Daarbij is het goed te weten dat er tussen 14.00 en 18.00 uur ieder kwartier een bus van West Terschelling-haven naar Oosterend rijdt en terug.

 

Kleedruimtes

Er zijn drie kleedgelegenheden:

1. Heren halve marathon: parkeergarage Hotel Schylge (douchen op de jachthaven)

2. Heren hele marathon: Sporthal bij de Prinses Margrietschool (Parnassiaweg 4)

3. Dames halve/hele marathon: Zwembad de Dôbe

Sporttassen e.d. kun je voor eigen risico achterlaten in de kleedaccommodaties. Eventuele handbagage kun je afgeven bij het Centrum voor Natuur en Landschap.

 

Medailles
Dit jaar ontvang je bij de finish een fraaie, op Terschelling gemaakte, houten medaille. Uiteraard hebben alle afstanden een eigen, speciale medaille. Let er daarom op bij de finish dat je de juiste medaille ontvangt. De medailles voor de halve marathon worden als eerste uitgereikt in het finishvak, de medailles voor de hele marathon iets meer achterin. Mocht je de verkeerde medaille hebben ontvangen, kun je deze eventueel op maandagochtend nog omruilen in Dorpshuis Ons Huis (Torenstraat, West) van 10.00 - 12.00 uur.

 

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt rond 16.00 uur plaats op het Torenplein aan de voet van de Brandaris. Voor zowel de hele als halve marathon (wedstrijd) zijn er prijzen per categorie:

Heren Senioren-M40-M50-M60
Dames Senioren-V40-V50-V60

Ook voor deelnemers die woonachtig zijn op Terschelling zijn er prijzen voor de snelste drie Terschellinger dames en heren op de hele en halve marathon.

 

Groen

Als organisatie doen we ons best om het evenement zo groen mogelijk te houden. Zo maken we zoveel mogelijk gebruik van herbruikbaar en/of afbreekbaar materiaal. We vragen ook jullie medewerking om het evenement groen te houden en het eiland schoon. Laat bijvoorbeeld de verpakkingen van repen, gels etc. onderweg niet zomaar vallen, maar neem ze mee naar de volgende verzorgingspost. Je loopt immers door een natuurgebied! Dat geldt voor sponzen, flesjes en ander afval, dat vanaf de paden zo de natuur in waait. Dat is niet alleen erg schadelijk voor het eiland, maar brengt ook de vergunning in gevaar die Staatsbosbeheer ons jaarlijks verleent. Alvast dank voor jullie medewerking!

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om na afloop van de wedstrijd je startnummer in te leveren in speciale verzamelcontainers. De startnummers worden vervolgens gerecycled en belanden niet (met chip) in het ‘gewone’ afval.

 

Kleintje Berenloop

Op zaterdagochtend 5 november wordt voor de negende keer Kleintje Berenloop georganiseerd, een loopwedstrijd over 5 of 10 kilometer door de bossen achter West-Terschelling. De 5 kilometer start om 10.30 uur op het sportveld naast Aparthotel Boschrijck, de 10 kilometer om 11.30 uur. Ook wanneer je niet meeloopt, ben je van harte welkom om de deelnemers aan te moedigen.

 

Jeugdloop

Het is iedere keer weer een feestje om te zien: de Jeugdloop op zaterdagmiddag 5 november met verschillende starts vanaf 14.00 uur. De start hiervan is op de driesprong Dirk Altalaan, Jan Ruijglaan en Jan Cupidolaan. De inschrijving voor de Jeugdloop is inmiddels gesloten en er is geen na-inschrijving. Het afhalen van de T-shirts en startnummers voor de Jeugdloop kan op vrijdag van 15.30 tot 17.00 uur in dorpshuis Ons Huis (Torenstraat 42, West), en op zaterdag vanaf 9.00 uur op het Sportveld aan de Sportlaan achter Aparthotel Boschrijck.

 

Overige informatie

Voor alle verdere informatie verwijzen we je naar http://www.berenloopterschelling.nl/informatie-abc/

Natuurlijk is de @Berenloop ook te volgen op Facebook en Instagram.

 

En ten slotte: volgend jaar wordt de Berenloop georganiseerd in het weekend van 4 en 5 november 2023.

 

Graag tot ziens op Terschelling!

 

Namens de organisatie,

Willem Gerrits en Jouke Valk