Verzonden op 3/11/2021 Lees nieuwsbrief online
Berenloop Terschelling Marathon - zondag 7 november 2021

Beste sportvriend(in),

Het was nog even spannend deze laatste week, maar gelukkig kan de 24e Berenloop Terschelling komend weekend toch doorgaan. Om het voor de deelnemers, vrijwilligers, supporters en toeschouwers zo goed en zo veilig mogelijk te organiseren, gelden er – in overleg met alle betrokken instanties – een aantal aanvullende maatregelen.

Wij hebben er ontzettend veel zin in, jullie hopelijk ook!

Extra maatregelen

Deelnemers
Deelnemers aan Kleintje Berenloop op zaterdag en aan de hele en halve marathon op zondag moeten een geldige QR-code kunnen tonen. Om dit voor iedereen werkbaar te houden, zal er tijdens het Berenloopweekend gewerkt worden met polsbandjes die 24 uur geldig zijn. Deze zijn op twee centrale locaties verkrijgbaar: op West tegenover de VVV en in Midsland naast de COOP. Op zondagochtend komt er een extra locatie bij de Jachthaven en in de veerterminal in Harlingen. Deze polsbandjes zijn ook geldig in de horeca. Voor diegenen die niet zijn gevaccineerd, is er een testlocatie van Testen voor Toegang in Midsland bij ET-10. Op de website www.testenvoortoegang.nl kun je een afspraak maken om je te laten testen.

 

Toeschouwers
Voor toeschouwers in het start/finish-gebied (het sportveld achter Aparthotel Boschrijck op zaterdag en de Torenstraat en Boomstaat op zondag) geldt ook dat zij een polsbandje dan wel coronapas moeten kunnen laten zien. Voor toeschouwers langs het parcours gelden geen beperkingen. Uiteraard worden zij wel verzocht onderling afstand te houden.

 

Wanneer heb ik welk bandje nodig?
Op vrijdag, zaterdag en zondag hebben de bandjes elk een eigen kleur. Deze zijn geldig van 12.00 uur op de dag zelf tot 12.00 uur de volgende dag. Dat betekent dat je een bandje dat je op vrijdagmiddag haalt, geldig is tot zaterdag 12.00 uur. Hiermee kun je dus meedoen aan Kleintje Berenloop. Je kunt er op zaterdagmiddag echter niet de horeca mee in, daarvoor heb je een nieuw bandje nodig. Belangrijk: haal je op zaterdagmiddag een bandje, dan kun je daarmee NIET meedoen aan de halve of hele marathon. Deze starten immers op zondag na 12.00 uur. Alle deelnemers aan de Berenloop op zondag moeten dus op zondagochtend een bandje halen. We richten daarom op zondagochtend, naast de genoemde locaties op West en in Midsland, in de Jachthaven van 09.00 tot 12.00 uur een extra locatie in.

 

Waar zijn de polsbandjes verkrijgbaar?
West Terschelling - tegenover het VVV-kantoor
=> Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 09.00 tot 19.00 uur

West Terschelling - Jachthaven
=> Open op zondag van 09.00 tot 12.00 uur
Harlingen - Veerterminal
=> Open op zondag vanaf 07.30 uur. 

Midsland - naast de COOP
=> Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 16.00 tot 20.00 uur, op zondag ook van 09.00 tot 11.00 uur.

 

Let op: reis je op zondagochtend met de boot, zorg dan dat je (ruim) op tijd in de veerterminal bent! Het kan druk zijn bij de coronapas-controle. 

Algemene informatie

Startnummers
De startnummers van deelnemers met een adres in Nederland zijn inmiddels allemaal via de post verstuurd. De deelnemers met een adres buiten Nederland kunnen hun startnummer afhalen bij het wedstrijdsecretariaat. 
Mocht je nog een wijziging voor de 21 of 42 km willen doorgeven, dan kan dat tijdens het Berenloopweekend bij het wedstrijdsecretariaat in het VVV-kantoor, tegenover de veerbootterminal. De openingstijden zijn op zaterdag 6 november van 15.30 - 16.30 uur en op zondag 7 november vanaf 10.00 uur. Let op: het is niet mogelijk om te wisselen tussen Kleintje Berenloop op zaterdag en de hele of halve marathon op zondag. Kijk
voor meer informatie hierover op https://berenloopterschelling.nl/inschrijven/mutaties-annulering/

 

Contactinformatie

Een dringend advies: vul achterop je startnummer de contactinformatie in. Dat maakt het voor hulpverleners een stuk eenvoudiger om, mocht er wat aan de hand zijn, familie en/of vrienden te bereiken. Het is verplicht om het startnummer duidelijk zichtbaar aan de voorzijde (en niet achterop) te dragen. Zo ben je voor de vrijwilligers en de wedstrijdleiding herkenbaar als deelnemer en weet ook de speaker bij de finish wie je bent.

 

Merchandise

Natuurlijk is er dit jaar ook weer een merchandise-winkel. Dit jaar op een nieuwe locatie: Raadhuisstraat 3, in het pand waar vroeger restaurant De Chinese Muur zat, direct achter Restaurant Zeezicht. Je vindt er allerlei leuke Berenloop-spullen, dus is het altijd leuk om even binnen te lopen. De openingstijden zijn op vrijdag van 12.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondag vindt de verkoop plaats vanuit een tent onder de Brandaris. Hier kun je tussen 10.30 en 13.00 uur terecht.

 

Runpoint en Saucony
Op zaterdag staan Runpoint Leeuwarden en Saucony de hele dag met een stand aan de voet van de Brandaris. Naast profiteren van mooie aanbiedingen van schoenen en kleding, kun je hier ook vrijblijvend de nieuwste schoenencollectie van Saucony uitproberen. Bovendien zijn er om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur loslooptrainingen onder begeleiding van een ervaren looptrainer. Ook hierbij kun je Saucony-schoenen uitproberen, zoals de nieuwe Endorphin Pro2, mét carbonplaat. Een mooie kans om het ultieme gevoel van snelheid te ervaren. Dus sluit je aan bij een van de drie georganiseerde loslooptrainingen of loop een eigen rondje op deze of een van de andere Saucony-modellen. Let op: ook hier kan naar een polsbandje worden gevraagd.

 

Kledingafgifte

Wil je voor je van start gaat nog wat kleding kwijt, dan kan dat in de loods achter het Centrum voor Natuur en Landschap (Natuurmuseum) aan de Burgemeester Reedekerstraat 11 in West. Je komt daar door aan het eind van de Boomstraat linksaf te slaan. Aan het startnummer vind je een bagagelabel, dat je aan je tas kunt bevestigen. Op vertoon van je startnummer kun je na afloop je tas weer ophalen. Let op: er is niet voldoende ruimte voor grote (sport)tassen, dus graag alleen (kleine) handbagage.

 

Groen

Als organisatie doen we ons best om het evenement zo groen mogelijk te houden. Zo wordt vrijwel alles hergebruikt zijn onze bekers en poncho’s biologisch afbreekbaar. We vragen ook jullie medewerking om het evenement groen te houden en het eiland schoon. Laat bijvoorbeeld de verpakkingen van repen, gels etc. onderweg niet zomaar vallen, maar neem ze mee naar de volgende verzorgingspost. Je loopt immers door een natuurgebied! Dat geldt voor sponzen, flesjes en ander afval, dat vanaf de paden zo de natuur in waait. Dat is niet alleen erg schadelijk voor het eiland, maar brengt ook de vergunning in gevaar die Staatsbosbeheer ons jaarlijks verleent. Alvast dank voor jullie medewerking!

 

Tijdslimiet

De finish van de Berenloop wordt – mede vanwege de invallende duisternis - om 17.40 uur gesloten. Dat betekent dat er na 16.30 uur bij Midsland aan Zee geen lopers meer worden toegelaten tot het strand, ook niet wanneer je er als loper van overtuigd bent dat je nog op tijd gaat finishen. Zorg er dus voor dat je vóór dit tijdstip het strand hebt bereikt. Lukt dat niet, dan staat er een taxibusje klaar om je naar West te brengen.

Ook de halve marathon heeft een tijdslimiet, en wel van 3,5 uur. Dat houdt in dat het 7km-punt (bij het Strieperkerkhof) bereikt moet zijn binnen 1 uur en 45 minuten na de start van de eerste loper. Loop je buiten de limiet, dan word je verzocht het startnummer af te doen en ben je niet langer deelnemer aan de wedstrijd. Ook hier staat een taxibusje klaar.

 

Fietsers

De Berenloop is een van de weinige (grotere) loopwedstrijden waar begeleiding door fietsers is toegestaan. Gezien de drukte op het parcours, zeker bij de halve marathon, willen wij je verzoeken hiervan zo min mogelijk gebruik te maken. Het spreekt vanzelf dat begeleidende fietsers de overige lopers nooit mogen hinderen. Ook is het niet toegestaan om tegen de route in te rijden. Het is evident dat de fietsers zich strikt aan de aanwijzingen van politie, wedstrijdleiding, verkeersregelaars en andere vrijwilligers dienen te houden.

 

Beperkingen fietsroute

Vanwege de grote drukte op de route worden fietsers op diverse gedeeltes van het parcours omgeleid. Dit geldt bij Halfweg, waar de fietsers langs het Duinmeertje fietsen in plaats van langs de Hoofdweg en vlak voor Midsland, waar de lopers van de halve marathon rechtdoor lopen richting Formerum terwijl de fietsers linksaf slaan naar Midsland aan Zee. Tussen Midsland en Midsland aan Zee fietsen de fietsers op het fietspad terwijl de lopers op de weg lopen. En ten slotte is ook de Longway niet toegankelijk voor fietsers, zowel op de hele als op de halve marathon. Voor alle fietsers geldt dat de laatste kilometer alleen is gereserveerd voor de lopers.

 

Fietsparkeerplaats
Er is dit jaar een nieuwe fietsparkeerplaats op het grasveld achter Jonker Watersport, naast de Jachthaven. Je kunt hier je fiets neerzetten, eventueel een polsbandje halen in het Jachthaven-gebouw en vervolgens lopend het dorp in gaan. Voordeel: je bent na afloop van de Berenloop zo weer onderweg. Je kunt je fiets ook kwijt op het parkeerterrein achter de Brandaris, maar daar is aanzienlijk minder ruimte.

 

Routes
De route van de halve marathon is ongewijzigd. De hele marathon gaat dit jaar, net zoals de halve marathon, door Midsland.

De routes kun je vinden op afstandmeten.nl:

Halve marathon: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3059587

Hele marathon: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3021762

 

Vervoer

Houd er rekening mee dat tijdens de Berenloop diverse wegen zijn afgezet voor het verkeer.

Zo is de Hoofdweg tussen Dellewal en Formerum op zondag 7 november van 12.00 tot 13.30 uur afgesloten. Gedurende deze periode is er ook geen busvervoer. Vanaf ca.13.15 uur kun je weer van West naar West aan Zee en vanaf ca. 13.30 uur is Midsland weer bereikbaar. Denk er dus aan om op tijd van West naar Oost en van Oost naar West te gaan. Voor de busdienstregeling op zondag 7 november, zie
www.bus-terschelling.nl/extra-bussen-berenloop/

 

Kleedruimtes

Er zijn drie kleedgelegenheden:

1. Heren halve marathon: parkeergarage Hotel Schylge (douchen op de jachthaven)

2. Heren hele marathon: Sporthal bij de Prinses Margrietschool (Parnassiaweg 4)

3. Dames halve/hele marathon: Zwembad de Dôbe

Let op: ook in de kleedgelegenheden is een polsbandje/coronapas verplicht. In het zwembad is bovendien een mondkapje verplicht.
Sporttassen e.d. kunt je voor eigen risico achterlaten in de kleedaccommodaties. Eventuele handbagage kun je afgeven bij het Centrum voor Natuur en Landschap.

 

Jeugdloop

Het is iedere keer weer prachtig om te zien: de Jeugdloop op zaterdagmiddag 6 november met verschillende starts vanaf 13.45 uur. Let op: dit jaar is de start niet meer onder de Brandaris, maar op de driesprong Dirk Altalaan, Jan Ruijglaan en Jan Cupidolaan. De inschrijving voor de Jeugdloop is inmiddels gesloten. Let op: er is dit jaar geen na-inschrijving. Het afhalen van de T-shirts en startnummers voor de Jeugdloop kan op vrijdag 15.30 tot 17.00 uur in dorpshuis Ons Huis (Torenstraat 42, West), en op zaterdag vanaf 9.00 uur bij de rotonde aan de Sportlaan.

 

Kleintje Berenloop

Op zaterdagochtend 6 november wordt voor de achtste keer Kleintje Berenloop georganiseerd, een loopwedstrijd over 5 of 10 kilometer door de bossen achter West-Terschelling. De 5 kilometer start om 10.30 uur op het sportveld naast Aparthotel Boschrijck, de 10 kilometer om 11.30 uur. Ook wanneer je niet meeloopt, ben je van harte welkom om de deelnemers aan te moedigen. Let op: op het sportveld is voor iedereen, toeschouwers en deelnemers, een coronapas/polsbandje verplicht. Langs het parcours is de toegang vrij.

 

Overige informatie

Voor alle verdere informatie verwijzen we je naar http://www.berenloopterschelling.nl/informatie-abc/

Natuurlijk is de @Berenloop ook te volgen op Facebook en Instagram.

 

En ten slotte: volgend jaar wordt de Berenloop georganiseerd in het weekend van 5 en 6 november 2022.

 

We hopen op jullie begrip voor alle extra maatregelen en graag tot ziens op Terschelling!

 

Namens de organisatie,

Willem Gerrits en Jouke Valk