SNEEUWBUIEN-HARDE WIND-AFZIEN IN 5e HELSE OERPOLDERLOOP IN IT HEIDENSKIP

Zondag 24 februari had SV Friesland de 7e loop op het hardloopprogramma www.hardlopendnederland.nl  staan, de 5e Oerpolderloop in It Heidenskip.

Antje en Folkert Jellesma van de Hardloopwinkel www.bijfolkert.nl van Sneek en omgeving hadden deze loop opgezet en dit bleek een succes. Maar door verhuizing en het grote succes van de winkel hadden ze geen tijd meer over om de Oerpolderloop te organiseren. AV Horror had hier ook geen mensen voor dus werd de SV Friesland gevraagd deze loop over te nemen. Folkert bleef de loop sponsoren door de bloemen voor de winnaars en de prijzen, waardebonnen, beschikbaar te stellen. Ook schonk hij iedere deelnemer een kortingsbon van 15% op bij hem gekochte artikelen. De borden van de Oerpolderloop werden aan de SV Friesland beschikbaar gesteld.

Voor de organisatie wordt het dorpshuis It Swaigat gehuurd, de kosten, voor iedere deelnemer en vrijwilligers snert, gemaakt door veel Heidenskippers thuis, wordt een vergoeding per mok betaald  voor het dorpshuis dat wordt gerund door vrijwilligers. Heerlijke eigengemaakte volle snert waren de reacties. De kosten zijn in het inschrijfgeld meegenomen. Ook was er koffie met broodjes voor de vrijwilligers. En dat waren er deze dag meer dan 40 op verzorgingsposten, verkeersregelaars en hulp in het dorpshuis. SV Friesland deed de inschrijving vooraf en in het dorpshuis, pijlden het parkoers, plaatsten de waarschuwingsborden, deden de start en finish met geluid, klokken, tenten, eindverzorging, tijdwaarneming , EHBO en prijsuitreiking. Folkert kreeg van Sharp blikjes drinken voor al de deelnemers aangeboden plus hun tent, Red Bull  kwam ook nog met twee jongedames om blikjes aan te bieden.

SV Friesland trof het niet, deze zondag woei het hard en daardoor was de gevoelstemperatuur  min.5 en de ene na de andere sneeuwbui kwam naar beneden. Een pittige opgave voor de lopers maar ook voor de verzorging bij de verzorgingsposten die de lopers warm drinken aanboden. Maar ergens hoort dit bij een Helse tocht in It Heidenskip op het parkoers via Hylperhoek, Aldedyk, het Patersrondje en Ursuladdyk.  Het grootste deel is autovrij en door een natuurgebied.

140 lopers hadden zich van te voren opgegeven, ze betaalden een tientje, een hoog bedrag voor  SV Friesland begrippen maar de helft was men al kwijt voor een kwaliteit loopshirt zonder reclame, de rest was voor snert, vergunning en organisatiekosten.  Wie aan de start inschreef was twee euro meer kwijt maar dat is de eigen keuze. Veel lopers wachten het wéér af en hebben daar wel wat extra’s voor over. Jammer dat er van sommige maten loopshirts niet genoeg waren. De voorinschrijvers hadden de eerste keus, zij kregen ook hun startnummer thuisgestuurd, dat is het voordeel van vooraanmelden. De organisatie kan deze deelnemers al invoeren in de computer dat scheelt veel werk op de dag zelf.

273 lopers volbrachten de loop over 7 of 14 km ze kwamen uit alle delen van Nederland, zelfs een zangkoor uit Amsterdam kwam met 12 lopers naar It Heidenskip een leuk sportief uitje. Maar ook Horror, loopgroepen Workum, Bolsward, Sneek etc. waren goed vertegenwoordigd. SV frieslandlopers waren ook present. Janke v.d.Schaaf  maakte een fotoreportage. Christiaan Valk verzorgde het geluid en maakte foto’s bij de start/finish.

Jan Kooistra deed verslag bij de finish. Dochter Bonnie regelde samen met Jouke de prijsuitreiking.

De gemeente SúdwestFryslan gaf toestemming voor de organisatie van deze loop. De bijdrage voor de vrijwilligers gaat naar World Servants  deze gaan naar de Dominicaanse republiek om huizen te bouwen.  De jeugd hielp mee bij de verzorging onderweg.

Willem de Boer Exmorra en Ylona Kruis Horror Sneek wonnen de 14 km de volledige uitslag en foto’s staan op www.svfriesland.nl  SV Frieslandloper Roelof Oostra won de 7 km Simone v.Dijk Makkum won bij de vrouwen.

De volgende lopen waar SV Friesland medewerking aan verleend zijn 10 Maart De Merenloop Grou, 16 Maart Bonifatiusloop Dokkum en 23 Maart organiseren ze De Ronde van St.-Jabik.

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl