Om de Noord

Dit jaar al weer voor de twaalfde keer de Berenloop op Terschelling. Ook deze editie was in april in een recordtijd volgeboekt. In 1997 was het 400 jaar geleden dat één van de bekendste zeevaarders uit onze vaderlandse geschiedenis, Willem Barentsz, was overleden. Volgens Terschellingers is deze held een geboren Terschellinger. Barentsz wilde de scheepsroute om de Noord ontdekken, maar dat bleek een monstertocht. Hij moest met zijn bemanning overwinteren op Nova Zembla en ijsberenvlees was bijna het enige plaatselijke voedsel. Het was afzien,  een overlevingstocht met ontberingen.
Op Terschelling wilde men als afsluiting van dit herdenkingsjaar een sportief evenement organiseren en plaatste een oproep voor sportverenigingen in de Leeuwarder Courant. SV Friesland nam contact op met Piet Noordenbos en er werd een plan gesmeed om een marathon op het eiland te organiseren. Dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers en sponsoren werd het een geslaagd loopfeest en werd besloten dit jaarlijks te herhalen..
Waar voor je geld
De organisatie werd steeds profersioneler. Bonnie en Jouke Valk van SV Friesland, regelen de inschrijving en allerlei andere zaken zoals championchip, vrijwilligers etc. Wat er op het eiland moet worden geregeld doen ze op het eiland zelf. De verzorging om de 5 km met lauw water, sponzen en fruit. Nu is daar al weer een paar jaar cocacola, banaan en ontbijtkoek bijgekomen. Een service waar menig loper over verhaald in pers en clubverslagen.
De recreatielopers en wedstrijdlopers krijgen waar voor hun geld. Een duidelijk uitgezet parkoers, afwisselent polder, duinen, strand en bos, een lust voor iedere hardloper. Als extra service, om de kilometer een afstandsbordje en met jounes counter opgemeten parkoers. Dus discussie over de gelopen afstand is er niet,
Broodlopers met hoge startgelden worden niet uitgenodigd door de organisatie en hele grote geldprijzen zijn er niet te winnen, en als er wel wat gewonnen wordt kan dit alleen door een loper(ster) met wedstrijdlicentie van de Atletiekunie. Iedere deelnemer krijgt een fraaie medaille en t-shirt.

Noor

Men is ook blij met de speaker die zorgt voor informatie, verslag en  zorgt voor een enthousiaste sfeer bij de binnenkomst van de lopers. Het is de beste speaker van Nederland, Harm Noor uit Stadskanaal,  die ook oog heeft voor de recreatieloper en niet alleen de wedstrijdloper noemt omdat deze zo geweldig presteert. Dat doen de recreanten ook en dankzij hun deelname is de Berenloop nu uitgegroeid tot een loopsportspektakel met 4000 deelnemers.
Meer dan de helft van de deelnemers komen een lang weekend en nemen familie en kennissen mee. Alle hotels en pensions zijn volgeboekt, ook zomerhuisjes en stacaravans zijn bezet, veel bewoners hebben loopgasten van de vaste wal op bezoek. Overal op het eiland zie je deelnemers of supporters met Terschellinger vlagetjes van de Berenloop.
Ook wordt er door diverse deelenemers gelopen voor goede doelen, zoals Rieta van Heuveln uit Woltersum. Zij liep zaterdag de Ontbijtloop en zondags haar eerste halve marathon in 2.23.00. Zij heeft drie familieleden verloren aan kanker en liep voor het kankerfonds. Op de hoek kruispunt Dennenweg/Panasiaweg was het ook nu weer feest, geluidsinstallatie, snert en tomatensoep en juttersbitter verkochten ze voor het goede doel van Rieta v.Heuveln.
Honderden liters soep en 100 liter juttersbitter is er verkocht. Opbrengs meer dan 350 euro. Een vuurkorf erbij en Jan Kooistra stond er dit keer bij om de lopers de laatste kilometer aan te moedigen. In de Torenstraat was er geregeld op het grote videoscherm boven de finish beeld van wat er daar gebeurde.

BH Vergeten

Het gebeurt vaak dat lopers, als ze zich gereedmaken voor de loop, ontdekken dat ze iets vergeten hebben om in hun sporttas te stoppen. Als dit een shirt of handdoek is, is dat meestal niet een groot probleem omdat een andere loper vast wel een extra shirt bij zich heeft. Zitten je schoenen niet in de tas dan wordt het probleem groter omdat lopers weliswaar vaak extra schoenen bij zich hebben maar die moeten wel net passen.
Zondag kwam Mirjam Bijlsma, één van de snelste vrouwen in het noorden, erachter dat ze haar sportbeha niet in haar tas had gestopt.

Dit gemeld bij de organisatie die ook naarstig op zoek ging naar een sportbeha. De tijd was te kort om met een taxi naar Midsland te gaan om er één uit de sportzaak te halen. Waarschijnlijk heeft ze een bh kunnen lenen in  Restaurant Zeezicht in de haven van West (zie foto) en ging ze toch van start en won bij de vrouwen 35 plus.

Halve marathonners zijn obstakel

Bij de eerste lopers is een motoragent en bij de vrouwen een fietser. Dit jaar waren bij de nummers 2 tot 5 ook fietsers om de snelle mannen over de drukke Longway te begeleiden. De halve marathonners die daar nog in grote getallen lopen vormen een opstakel voor deze hele marathontoppers. De organisatie denk na om dit probleem nog beter op te lossen.
Na 6 jaar: Saher Yousef (1) afgelost door Benjamin Kok (29)

Noordelijk Kampioenschap

De hele marathon was tevens het Noordelijk Kampioenschap Marathon. Benjamin Kok won bij de mannen, Bea v.d.Meij deed dit bij de vrouwen.

SNELSTE VROUW GEEN WINNARES

Bij de Berenloop op de hele marathon kwam Claudia Wesselman uit Nieuw Vennep als eerste vrouw over de finish in 3.20.09 voor Klara Davina LAAC Twente 3.20.38 en Janny Jonker AV’34  3.20.46. Omdat dit een officiële wedstrijd is onder de vlag van de Atletiekunie komen alleen lopers in aanmerking voor een prijs als ze een wedstrijdlicentie bezitten en dus aangesloten bij de Atletiekunie. 
Claudia is geen lid van een vereniging die is aangesloten en heeft dus ook geen licentie. Ze komt liever uit voor haar woonplaats Nieuw Vennep was haar reactie. De prijs; een geheel verzorgd weekend Terschelling voor twee personen ging nu haar neus voorbij en werd aangeboden aan Klara en ook de bokaal ging naar Klara.
Wel kreeg ze een krans om de nek en kreeg ze een jaar lang een gratis lidmaatschap van SV Friesland aangeboden inclusief licentie zodat haar dit niet weer kan overkomen.
Mariska Kramer uit Drachten lid van SV Friesland won de halve marathon en verbeterde het parkoersrecord wat op naam stond van Edith Kortekaas 1.18.18. Mariska liep 1.16.40
Al met al een prachtig geslaagd loopevenement die volgend jaar op zondag 8 november voor de 13e keer zal worden gehouden.    

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl