WARME LANGSTE STRAATLOOP

SV Friesland trof het zaterdag 4 juni met de 2e Langste straatloop van Nederland over de karakteristieke Oudebildtdijk. Voor veel lopers was het te warm met het windje in de rug. Achteraf had SV Friesland er nog wel een verzorgingspost bij kunnen zetten, maar deze weersomstandigheden had men ook niet verwacht. Met 6 posten voor de 30 km met water sponzen en banaan was dat voor de meeste lopers ook wel voldoende.
De Oldtimer autoclub had deze dag een Elfstedentocht en was net op om hetzelfde moment op de Oudebildtdijk. Schitterende  auto’s en motoren, maar de lopers hadden last van hun uitlaatgassen, een voordeel was wel dat er nu meer publiek langs de dyk stond dan vorig jaar. Ze kregen dan ook veel applaus.  Het was genieten voor degene die oog hadden voor de natuur,. De gewassen op het vruchtbare Bildtse land staat er geweldig  bij.
170 deelnemers gaven zich op voor de vier verschillende afstanden de 30 - 21.1 - 16.1 - 11 km. Een tiental lopers verkoos uiteindelijk een kortere afstand dan waarvoor ze hadden ingeschreven. Zij hebben gewoon een eerdere afslag genomen. De routes waren duidelijk met pijlen aangegeven.
De start was bij het café van Auke Kooistra “Het Graauwe Paard” in Oudebildtzijl. Auke liep zelf de 11 km binnen het uur. Christiaan Valk gaf het startschot van de verschillende afstanden, hier  zat telkens een kwartier tussen zodat men op tijd met de bus van St.-Jabik  naar Ouwesyl kon worden gebracht. De verzorgingposten konden nu ook alle lopers drinken, spons en banaan aanreiken en er was nu genoeg ruimte over voor de paserende auto’s.
Heel veel vrijwilligers hebben zich deze dag  ingezet voor de lopers, één van hen kwam met een cadeau voor de organisatoren en wilde hier zijn dankbaarheid tonen voor een club, SV Friesland, die zoveel voor hun organiseert. Laagdrempelig en  goedkoop.
Deze loop kostte wat meer dan de andere lopen omdat men de bussen moest regelen en de prijzen zelf moest kopen omdat SV Friesland geen sponsoren hadden gevraagd om een bijdrage. Met elkaar brachten de  lopers de kosten van de organisatie op zich. Run2day René Swart Leeuwarden  had voor de eerste drie snelsten een waardebon beschikbaar gesteld die  kregen ze samen met een doos fruit en zak Bildtstar die iedere loper kreeg  als beloning voor het deelnemen. Honderd lopers gaven zich op via internet op uitslagen.nl komen dan ook de uitslagen.
De finish was in de Hofstraat in St.-Jabik waar de familie Kooistra woont, hier stond de boog waren tenten neergezet voor het verkleden en een grote tent voor  versnaperingen waar het heel gezellig was. De inschrijving was hier ook en  hier vetrokken ook de bussen naar Ouwesyl. Een aparte belevenis voor  veel lopers. In de Fijfskaar was douchegelegenheid.

Willem de Boer uit Exmorra won de 30 km Janke v.d.Schaaf maakte weer een  fotoreportage. Ook Anton Wijkhuijs maakte enkele mooie plaatjes onderweg.

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl