DUIZENDEN HARDLOPENS GENOTEN DIT WEEKEND VAN DE 20e BERENLOOP OP TERSCHELLING.

Zaterdag 5 november ging op West Terschelling het kleintje Berenloop van start, deze loop is de opvolger van de Ontbijtlopen die werden georganiseerd door de Lange Afstandlopers Terschelling samen met de Sportvereniging Friesland. Jan Lettinga en Wim Bakker waren hier de gangmakers van, ze organiseerden ook nog een herfst en voorjaarsloop de ook van start ging vanaf het zwembad De Dobbe. Hier stonden een paar honderd deelnemers aan de start die gingen hardlopen, 5 of 10 km en konden daarna een ontbijt nuttigen en zwemmen in De Dobbe. Leuke kleinschalige loopjes. Aan de ontbijtloop deden veel lopers mee die te geblesseerd waren om een halve of hele marathon te lopen, partners of jeugd van lopers die wel de hele of halve liepen, en ook het sfeertje mee konden proeven van het lopen op Terschelling en natuurlijk ook Terschellingers en recreanten die op Terschelling waren en ook wel een 5 of 10 km konden volbrengen.


Toen Jan Lettinga slim ziek werd en stopte met deze lopen nam Piet Noordenbos en zijn team het over samen met SV Friesland en maakte er het Kleintje Berenloop van. Hij kreeg de medewerking van Hotel Boschrijck en kon hier gebruik maken van zaalruimte . Konden de startnummers worden afgehaald. Via internet kon men zich aanmelden. Dit was meteen al een succes en honderden melden zich aan. De zelfde routes werden aangehouden en later aangepast omdat er steeds meer aanmeldingen kwamen en dit jaar zelfs meer dan duizend lopers zich opgaven. Om van de grote drukte van het afhalen van de startnummers af te zijn werden die ook net als bij de Grote Berenloop met Post.nl verstuurd naar de deelnemers.


Vrijdagmiddag werden de routes uitgezet en aangegeven met pijlen en om de kilometer een bordje door Janke, Piet en Jan. Dit jaar had STAATSBOSBEHEER, dat mag met hoofdletters, de gehele routes geveegd en was de koeklaag van bladeren verwijderd, dus bij nattigheid was het nu niet meer zo glad. Natuurlijk viel er regen en bladeren vielen er ook nu weer van de bomen die er prachtig bij stonden in hun herfstkleuren, maar het was beter en veiliger te lopen dan voorheen.  


Met hulp van enkele vrijwilligers van de hele Berenloop werden de honderd dranghekken geplaatst en kraampjes voor het uitdelen van de medailles en eindverzorging geplaatst. Christiaan en Jouke bekeken hoe hun aanhangwagen nog beter plekje kon krijgen dan vorig jaar en was er een groot aggregaat geplaatst nu hoefde het stroom niet meer uit het Hotel te komen en er geen risico was dat er stoppen sprongen door overbelasting. Omdat de RABOBANK mede sponsor was van de Berenloop werd hun boog opgezet bij start en finish. Mylaps Sports Timing had Eric weer naar Terschelling laten komen voor het verzorgen van de registratie van de uitslagtijden, hij doet dit al jaren en is er een goede samenwerking met Jouke Valk die verantwoordelijk is voor de uitslagverwerking samen met zijn vrouw Bonnie. En ook hier is het een heel familiegebeuren. Jouke en Bonnie vragen de familie, vrienden en kennissen om te helpen bij de organisatie en vele jaren zijn dat dezelfden welke dan verblijven in Hotel Bornholm. Zij geven de lopers na het volbrengen vruchtendrank of water, reiken de medailles uit en noteren een hele tijd de nummers en tijden, zodra ze al de prijswinnaars hebben en de chiptiming van mylaps goed werkt hoeft er niet meer genoteerd te worden. SV Friesland heeft altijd hun eigen jurytent mee en ook het materiaal voor de eindverzorging en verzorging onderweg op de longway voor de 10 km lopers. De krijgen lauwwater aangeboden, sponzen waren niet nodig bij dit regenachtige weer en het was koel prima weer om te gaan hardlopen. Tijdens de loop bleef het droog, fijn voor de vrijwilligers en publiek bij de finish. 


Voor de 10 km waren er 600 deelnemers aangemeld en voor de 5 km 400, ook nu bleven er een 10% weg en finishten er 371 op de 5 km en 529 op de 10 km. dit zijn de eerlijke cijfers. Bij de meeste organisaties wordt gemeld dat er zoveel deelnemers zijn gestart als aangemeld, de pers weet dit ook en ziet tegenwoordig ook na de uitslagenlijst die op de sites van de organisatoren en www.uitslagen.nl is vermeld. voor de snelste drie mannen en vrouwen en mannen was er een prijs die werden uitgereikt op het erepodium waarbij live muziek aanwezig was. 


Speaker bij kleintje Berenloop was Jan Kooistra die op zijn eigen wijze de lopers binnenhaalde. Kleinzoon Christiaan Valk http://valkeventproductiongroup.com/ verzorgde het geluid en muziek. Eric van Mylaps had voor Jan een mooi scherm neergezet en een speakermat op plm. 100 meter voor de finish zodat hij veel namen kon noemen wat ook door de senioren lopers leuk wordt gevonden. Heel veel vrouwen aan de start en jeugdige lopers die 5 km konden lopen omdat ze wel vaker hardlopen anders is 5 km wel ver voor jonge lopers. Daarvoor is de jeugdloop beter geschikt deze wordt voor de start van de Grote Berenloop op zondagmorgen gehouden met ook 250 deelnemers aan de start. 
Voor de start gaf organisator Piet Noordenbos naar verschillende aanwijzingen door, klonk er applaus voor Staatsbosbeheer en organisatie en kon Burgemeester Bert Wassink, sinds 2015 burgemeester en ook deelnemer aan de halve marathon zondags met een tijd van 2.22.38 het startschot eerst voor de 5 km lopers, daarna voor de 10 km die een andere route liepen en daarna ook op die van de 5 km terecht kwamen om zo gezamenlijk te finishen op de sportlaan.


Na de finish was er dus verzorging maar daarna ook gratis koffie, thee, pondkoek etc in de kraam verzorgd door Boschrijck en ook hier is veel gebruik van gemaakt al dachten sommigen dat daar voor betaald moest worden. Nadat de prachtige videowall na de finish waar menig één zich zelf voorbij zag komen en de boog en andere materialen waren opgeruimd kon organisator Piet Noordenbos en zijn team terugzien op een geslaagd kleintje berenloop, hij bedankte dan ook al de deelnemers voor hun sportieve deelname, al de vrijwilligers voor hun inzet en sponsoren en Hotel Boszicht voor de gastvrijheid en hun financiële bijdrage. Volgend jaar worden er nog meer deelnemers verwacht. Er wordt gekeken naar een alternatief breder parkoers maar dan mag niet ten koste gaan van de schoonheid van de te lopen route, anders maar een deelname limiet, het gaat er op Terschelling niet om de grootste marathon te zijn maar een laagdrempelige , niet te dure en niet een te massaal gebeuren waar je op moet letten niet op de hakken van anderen te trappen . Nee genieten van de natuur en waar je leuk en gemakkelijk kan lopen in je eigen tempo.


Voor de volledige uitslagenlijst zie www.uitslagen.nl de fotoreportage van Janke v.d.Schaaf en anderen op de sites  www.svfriesland.nl en http://www.berenloopterschelling.nl / https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1132045283576491&set=pcb.1132045786909774&type=3&theater

 

 

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl