RUIM DUIZEND HARDLOPERS VOLBRACHTEN ZATERDAG 24 SEPTEMBER DE CENTRALEASLOOP.

14468422 1193174194053975 5113776207807753631 o

Op verzoek van de Rotaryclubs uit Bergum, Dokkum en Lauwersland organiseerden de Loopclubs Dokkum, Burgum, Hugo Veenker en de Sportvereniging Friesland op zaterdag 24 september de Centraleasloop over de nieuwe N356 van Nijegea naar Dokkum over 5-10-21.1 km.

Dat was een flinke opgave voor deze clubs omdat er gestart werd in Nijegea, Veenwouden en De Falom en al de deelnemers moesten met bussen naar die startplaatsen worden vervoerd.  De Loopgroep Dokkum met name Jaap Baalbergen was de man die de kar moest trekken en kreeg daarbij veel steun van de mee helpende loopgroepleiders.  

Het busvervoer moest worden geregeld, de Rotary rekende op 2500 deelnemers dus moesten er 35 bussen komen om die ter plaatse te brengen. Gelukkig sponsorde de Provincie Friesland dit vervoer. 

De inschrijving ging via inschrijven.nl en Christiaan Valk verzorgde dit en hield de organisatie op de hoogte van het aantal inschrijvingen, er werden 5000 folders gedrukt en die werden verspreid via de foldermapservice van SV Friesland bij heel veel loopevenementen in Noord Nederland en in De Trimbode het clubblad van deze St.Jabuurster hardloopclub. Ook via internet, de sites, facebook etc. werd veel ruchtbaarheid gegeven voor deze loop. Ten slotte schreven zich 1250 lopers zich in voor de drie afstanden en betaalden € 15,00 wat geheel voor het goede doel, Stichting leergeld was bestemd, de sponsoren en provincie Friesland moesten de organisatiekosten betalen. 

De lopers kregen hier voor een goed verzorgde loop met verzorging onderweg bestaande uit bekers water en sponzen, om de 5 km, maar omdat de temperatuur zou stijgen tot rond de 24 graden besloten ze om ook op 7½ km en 2½ km voor de finish een water/sponspost neer te zetten. De loopclubs en Rotary zorgden voor de vrijwilligers die deze posten zouden bemannen. Christiaan Valk verzorgde het geluid op al de drie startplaatsen en finish,  SV Friesland zorgde er voor dat er voldoende waterkruikjes en sponzen op die plaatsen kwam de staan en dat moest voor 9.00 uur allemaal gereed zijn, daarna was de weg bezet door de wielrenners. Dus zaterdagmorgen half vier werden de posten ingericht zodat alles klaar stond voor 9.00 uur. De vrijwilligers moesten de bekertjes vullen en de sponzen in bakken vol water doen om die aan te geven of zelf laten pakken.

Ook hadden de loopclubs besloten om er een wandeltocht bij te doen over 10 en 15 km die dan om half acht van start gingen vanaf de camping in Damwoude en Loopgroep Hugo Veenker verzorgde dit evenement, om daarna actief te zijn bij de hardlopers. 500 wandelaars aan de start, ook zij betaalden € 15,00 en kregen de startkaart thuisgestuurd. Ook de hardlopers kregen het startnummer en tasje thuis in een envelop van de Provincie. In het tasje kon de kleding die bij de start afgegeven konen worden bij de daar gereedstaande vrachtauto’s die deze naar de finish in Dokkum brachten. 

Een hele onderneming waar goed over was nagedacht om te zorgen dat deze weer vlot na de finish konden worden uitgereikt. Ook hier weer veel vrijwilligers actief, zonder deze mensen is een evenement als dit niet mogelijk.

Om 14.00 uur was de start, de bussen vol lopers moesten even wachten voordat ze de weg op mochten omdat het wielrennen wat uitliep maar iedereen stond op tijd op zijn/haar startplek. Hier stond al een waterpost en velen dronken al een beker water want het werd warm en de te lopen route was pittig, warm asfalt en tunnels en naar de finish ging het ook nog pittig omhoog. Hier werden ze binnen gehaald door speaker Jan Kooistra van SV Friesland en kreeg men de welverdiende medaille omgehangen,daarna een bidon met gekoeld water aangeboden door Pranger - Rosier en Bentacera  daarna de verzorgingswagen van SV Friesland met bouillon, thee, vruchtendrank, water en fruit en daarbij een grote tent met krukjes waarop je even kon uitblazen en geniet van een beker heerlijke bouillon etc. waarna nog een kilometer lopen naar de vrachtauto’s en de parkeerplaats.

Bij de finish werden al de nummers en tijden geregistreerd door de Chiptiming van My Laps, en was er voor de eerste drie snelste mannen en vrouwen op alle drie afstanden een huldiging op het erebordes  door Hugo Veenker, hij bood de winnaars een beker aan en bloemen beschikbaar gesteld door Jilderda Bloemen Damwâld.  Wijtse Breidenbach uit Zwolle, de man die een kei is in het opschrijven van nummers en tijden bij de finish, deed dat hier ook. Maar goed ook dat hij daar stond, veel lopers hadden hun startkaart aan iemand anders gegeven en waren er veel  mannen die op een vrouwenkaart liepen, dat ziet de chiptimer niet en Wijtse wel. De limiet was 2½ uur en daar wilde de Rotary zich ook aan houden omdat er daarna fietsers op de route kwamen.  Dit vonden de loopgroepleiders  te sneu voor degene die zo hadden moeten afzien dus gingen ze nog een kwartier  door en was ook de bezumwagen binnen. Maar hierdoor kwamen ze zelf in de problemen bij het opruimen van het finishgebied, de vele honderden fietsers maakte hen dit moeilijk maar nadat de RABOBANKboog was gezakt kon er geen fietsers   meer langs en kon er flink  worden opgeruimd. 

1006 lopers bereikten de finish, veel moe maar voldaan en konden allemaal terugzien naar een uniek en geslaagde run over deze nieuwe weg. De foto’s en uitslagen zijn te vinden om op onderstaande links te klikken.      

http://www.sportopdeas.nl/fotos /   

http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/53113/Hardlopen_op_de_Centrale_As.html  Jochum 

https://plus.google.com/photos/100925199159931099472/albums/6333954912479289745?authkey=CKrBhb6AxoGNFw&cfem=1 janke

https://photos.google.com/share/AF1QipPiGK-USDnxZqGaONxlpApGEakgm4FnmuUB7D3HNeM10QCL_xgK4Xv5uL8iYAqSdw?key=RklENTJWMnVKU0hoSjgzNU5RdjctU1gyRTJPVTZ3  simon

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210854980518646&set=pcb.10210854981838679&type=3&theater christiaan

http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2016/sep/24/dokkum/index.html  uitslagen.

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl