SPORTVERENIGING FRIESLAND SLUIT HARDLOOPJAAR AF MET OUDEJAARSCROSS.

De sportvereniging  Friesland organiseert jaarlijks  zelf veel lopen en is betrokken bij nog  veel meer lopen die ze samen met andere clubs organiseren in Friesland, Groningen en Drenthe. Dit doen ze al 33 jaar en vaak met een klein aantal vrijwilligers die zorgen voor de inschrijving, tydjury, verkeerregelen, verzorging en uitzetten van het parkoers. Een voorwaarde voor samenwerking is dat er een goede verzorging is met bouillon, thee, vruchtendrank en fruit na de finish. Onderweg water en als het koud weer is warm water en een zo’n laag mogelijk inschrijfgeld zodat het geld niet de drempel hoeft te zijn om mee te doen. En als organisator moet je zelf ook plezier kunnen beleven samen met de anderen aan deze loopjes.

Dank zij de organisatie van veel lopen zijn er veel mensen gaan hardlopen en is het lopers aantal in de loop der jaren sterk gegroeid en nu in 2013/2014 zijn aantallen van 2 a 300 deelnemers bij een gewoon loopje niet meer zeldzaam.  Op de hardloopkalender www.hardlopendnederland.nl staan honderden lopen in noord Nederland en dit aantal groeit nog steeds. Geen probleem met zoveel loopgroepen en individuele lopers kunnen die genoeg deelnemers trekken.

Als afsluiter organiseert de SV Friesland al weer enkele jaren een boscross in het Leeuwarderbos dicht bij de ingang Vliegbasis, Sjouke Touber en Henk Hoekman hebben deze cross bedacht en was bedoeld voor de leden die op maandag bij Sjouke Touber op de atletiekbaan Nylan trainen maar omdat men toch bezig is mogen er nu ook anderen meedoen, leden gratis anderen betalen twee euro voor de onkosten.

Om 10.00 uur werd er gestart, hiervoor hebben Sjouke en Henk de route bepaald en  uitgezet met lint. De eerste ronde wordt gezamenlijk gelopen daarna mogen de deelnemers een half uur op eigen tempo gaan en zelf kiezen hoeveel ronden ze lopen plm. 1.5 km per ronde. Lekker ongedwongen genieten van dit mooie stuk bos bij Leeuwarden.

85 deelnemers in alle leeftijden stonden aan de start. Jan Kooistra, Christiaan en vriendin Iris hadden de nieuwe aanhangwagen ingericht en twee tenten opgezet voorzien van krukjes en tafels. Het was lekker loopweer en droog. De oliebollen van bakker Sijbesma waar zoon DouweJan Kooistra werkt waren nog geen uur geleden uit de oven gekomen en de Glühwein en Poeiermolke was warm. Hennie en Joop assisteerden in de verzorging en opbouwen en opruimen. Janke v.d.Schaaf was er om een fotoreportage te maken en Christiaan Valk had ook foto’s van de loop gemaakt.  Met muziek was het weer oudewets gezellig. De deelnemers kregen ook een aardigheidje mee, kalender, schroevedraaiersset etc. leuk en het mag wel wat kosten voor de club zo’n afsluiting.

Geen uitslagen dus. Herman Vloon was ook aanwezig, hij was de eerste echte voorzitter van SV Friesland. Na 20 jaar bedrijfsleider van de BATAwinkel  in Zwolle is hij nu weer terug in Leeuwarden en gaat van zijn pensioen genieten als SV Frieslandlid en traint op maandag op de atletiekbaan Nylan.

Met dit aantal lopers wil de SV Friesland komend jaar deze cross weer organiseren, veel meer lopers moeten er ook niet komen anders is er een vergunning nodig  nu is het nog een leuk trainingsuurtje.

Iedereen werd een gezellig uiteinde van 2013 toegewenst en een sportief gezond 2014 toegewenst. Donderdag 2 januari is de eerste loop waarbij  SV Friesland  betrokken is in 2014 is de Centrumcross in Suhuisterveen deze wordt voor de eerste keer gehouden bij de wielerveldrit al een begrip in Friesland met o.a. Marianne Vos aan de start. De loop start om 10.00 uur ronde van 2½ km.  de jeugd tot er met 12 jaar loopt één ronde, de anderen 5-7½-10 km. waarvan de 5 en 10 km lopers in aanmerking komen voor prijzen  voor de eerste drie vrouwen en mannen.

      

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl