RECORD AANTAL BIKKELS BIJ UNIVE DIEVERZAND BOSCROSS IN DIEVER.

14 December stond hij weer gepland, de Boscrossmarathon in Diever. Vorig jaar moest hij worden afgelast in verband met ijzel maar nu waren de omstandigheden beter al was er heel veel water gevallen in de nacht van vrijdag op zaterdag waardoor de ruim 10 km lange route nog zwaarder was en men moest oppassen voor boomwortels maar die heb je in elk bos. Het was weer flink pittig met die heuvels en afdalingen geschikt voor bikkels. De start was bij de kampeerboerderij Het Kasteel jammer dat de eigenaar  de slagerswinkel en deze accommodatie  moet verkopen. De hardlopers mochten hier altijd gebruik maken van het toiletgebouw en stroomvoorziening.

322 deelnemers stonden er aan de start, een record voor deze cross en volgend jaar zal men gaan overwegen om in groepen te gaan starten omdat het nu wel erg druk was op dit parkoers. Men kon kiezen uit de hele en halve marathon en 10.5 en 31 km. Wie eerder stopte of nog een ronde extra liep werd op die afstand in de uitslag gezet. Deze uitslag staat op de site www.dieversportief.nl  al de tijden werden bij de finish handmatig genoteerd dat is best te doen en scheelt de deelnemer kosten. Het inschrijfgeld wil men laag houden zodat dit geen drempel zal zijn om deel te nemen.  Dat is de doelstelling van de SV Friesland en ook van de Stichting Sport Promotie Diever, daarom kunnen beiden ook zo goed samenwerken.

De inschrijving kon via internet en dat deden er 152 lopers de rest schreef bij de start in. Het Dingspilhuus is de inschrijflocatie en ook kan men hier met warm water douchen en is er genoeg kleedruimte en parkeerruimte voor op het plein. Het is dan ook jammer dat dit gebouw op de nominatie staat om in 2015 te worden  afgebroken en moet men naar de rand van het dorp. Heel jammer maar misschien is er nog hoop op wat anders in het centrum van het dorp. Josefien reikte hier ook de berenloopshirts uit van de afgelastte Berenloop op Terschelling. Op vertoon van het Terschellinger startnummer kreeg men het shirt. Veel hebben voor zichzelf de marathon of halve gelopen en zagen dit shirt als hun beloning. Veel kwamen dan ook te lopen en shirt halen.

Het startsein werd gegeven door …. Commandant van de brandweer Diever, dit was zijn laatste opdracht het gemeentebestuur heeft niet alleen beslist om het Dingspilhuus te slopen, ook de brandweer wordt opgeheven per 31 december 2013. Ook protesten hiertegen mocht niet baten. Bezuinigen  dwingen gemeenten keuzes te maken, niet leuk en wat nu weg gaat komt niet weer terug. Deelnemers uit alle delen van het land stonden er aan de start ook uit het buitenland Duitsland, Belgie Frankrijk en verrassend veel Friezen die de keuze gemaakt hadden liever naar Diever dan Ameland.  De 84 jarige Berend Schreuder uit Zweeloo was ook weer van de partij en ook die deze dag voor het eerst een marathon liepen. SV Frieslandloper Sjoerd Slaaf uit Groningen volbracht hier zijn 772e marathon. Niemand liep ooit zoveel marathons en hij wil doorgaan tot de 1000ste  Er was ook en mevrouw die inschreef voor de 10.5 km en had niet aangegeven dat ze haar zes honden ook meenam om te lopen. Het is nog goed gegaan maar mag niet weer gebeuren. De andere lopers hebben daar last van ondanks dat ze 5 minuten later van start is gegaan. Ook een deelnemer met stokken liep mee, hij heeft 2000 km getraind en gaat binnenkort een marathon lopen door de woestijn in Naibie. De lopers hadden geen hinder van zijn manier van lopen.     

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl