De gemeente Het Bildt heeft de langste straat van Nederland en de langst bewoonde straat van Europa, 
de karakteristieke Oude Bildtdijk 14½ km lange oude zeedyk van Oudebildtzijl naar het eind van de Westhoek.

In 2010 werd ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de SV Friesland deze loop georganiseerd en dat was zo’n succes dat SV Friesland heeft besloten deze loop weer op de hardloopkalender te zetten.

Zaterdag 30 april 2016 is nu de datum, dan zullen de pootaardappels die over de gehele wereld worden geëxporteerd nog niet in bloei staan. De Bildtse klei is de vruchtbaarste grond van deze aardbol.

Het hardlopen op deze asfaltweg is een genot. Heel veel loopliefhebbers willen graag nog eens deze Oude Bildtdijk hardlopend overbruggen. De start en finish is in de G.v.Saksenstraat naast de Groate Kerk waar ook de inschrijving is. en DJ Chris uit St-Anna zal voor de geluidsinstallatie en muziek zorgen.

De lopers kunnen kiezen uit 35 – 30 – 21.1 -16.1 -10 – 5 km. start 11.00 uur.

Douche- Kleedgelegenheid en parkeren kan bij het sportcomplex de Fijfskaar, de douchen van de gymzaal zijn beschikbaar voor de hardlopers. Hier ook toiletten en toiletwagen bij de finish bij de Groate Kerk. In deze straat staan ook twee verkleedtenten, hier kan men ook de kleding en tassen achterlaten. Toiletten in de Fijfskaar en ook in ’t Jabikshuus. Ook parkeerruimte dichter bij de start op het Oosteinde en Hofstraat.
Iedere kilometer staat op de weg aangegeven, bij regen en natwegdek staan er bordjes. De routes van de 35 -30 -21.1 km gaan over de gehele Oudebildtdijk en gaan dan richting Minnertsga en via de Griene Dyk , een nog oudere zeedijk dan de Oudebildtdijk, en via het spoorrondje terug naar de finish bij de kerk. .De kortere afstanden starten ook bij de kerk en lopen dan een gedeelte van de dyk af. Onderweg is er om de 5 km verzorging, water, banaan en sponzen. Na de finish is er bouillon, thee, vruchtendrank en fruit. En in de kerk bier, frisdrank, koffie etc. Ook is er een gehakt bal en of hamburger met broodje verkrijgbaar.  

Voor de eerste van elke afstand zijn er bloemen. Aanmelden voor deze loop kan vanaf 9.30 uur in ’t Jabikshuus G.v.Saksenstraat 9079 KG St.-Jabik Het inschrijfgeld is voor de 5-10 km € 5,00 en voor de langere afstanden € 7,50 dit is zonder medaille. Wie die wel wil kan die kopen na afloop voor €3,00

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl