Wijtse

Vandaag 15 mei hebben we, Herman Hoekstra, Christiaan Valk en ik afscheid moeten nemen van één van onze boegbeelden van Sportvereniging Friesland - Wijtse Breidenbach.

Heel veel lopers kennen hem als starter en noteerder van startnummers en tijden bij onze SV Friesland lopen. Vaak alleen en anders met Anneke Kerstholt.

Wijtse kreeg afgelopen vrijdag een ernstige hersenbloeding; hij is daarna geopereerd in het ziekenhuis van Zwolle en in coma geraakt. Hieruit is hij helaas niet meer ontwaakt – hij is vandaag 15 mei overleden.
Wijtse hoorde bij onze familie; hij kwam al bij ons toen hij 16 a 17 jaar was en hielp bij de wandeltochten van de Lange Afstand Tippelaars waar heel de familie Breidenbach lid van was. We hebben heel wat meegemaakt en nadat ik was gestopt met lange afstand wandelen en 1 april 1980 de Sportvereniging Friesland oprichtte met Josefien, Jilt Postma en Jan Cijs was hij er altijd bij.

Een jongen die vaak grapjes maakte, voor iedereen klaar stond en ondanks zijn erg zwakke rug van alles deed wat hij kon doen. Tientallen jaren heeft hij aan de starts en finish gestaan; bij crossen, hardloopwedstrijden en zelfs wedstrijden op de atletiekbaan. Hij klaagde nooit en het viel op dat hij nooit sokken droeg, zelfs niet in de winter. Op blote voeten voelde hij zich het best - had natuurlijk met zijn medicijngebruik te maken.

Vaak kwam hij met de auto maar als Anneke en de jeugd de auto moesten gebruiken kwam hij gewoon op de scooter helemaal uit Zwolle, weer of geen weer, naar ons toe om te helpen bij een loop. Of dat nu in Harlingen, Tzum of Drenthe was, Wijtse was er. Graag kwam hij bij De Hoeve aan den Weglopen in Oude Willem, heel druk met die doorkomsten en finish maar hij genoot er van. Had zijn eigen startpistool mee, die hij mocht bezitten als vaste starter van SV Friesland, en zorgde ervoor dat er op tijd werd gestart. Bij de finish concentreerde hij zich op de binnenkomst van de lopers en miste bijna nooit één en hij vond het fijn dat Anneke Kerstholt hem assisteerde. Bij de laatste marathon in Diever hoefde hij niet te schrijven, maar deed hij de vier starts en fungeerde 5 uren lang als verkeersregelaar; hij genoot daar van al was dan zijn energie schoon op, hij bleef tot de laatste loper veilig naar de finish kon lopen. Een unieke man waar iedereen heel veel waardering voor had.

Wist het altijd zo te regelen dat familiebezoek in Friesland bij Carla of Gauke te combineren was na de loop. Hij stond voor iedereen klaar en toen de straat hem wilde huldigen voor 15 jaar hulp met cadeau en bloemen koos hij om bij de Mûzelloop in Jirnsum te zijn. Hij deed al dat werk met liefde.

Anneke heeft hij ook tijdens één van de vele lopen ontmoet, haar broer Gauke liep al hard en Anneke ging een keer mee. Daarna, als ze wist dat die aardige jongen weer bij de finish stond die haar voor de eerste keer opving bij de finish, ging ze mee en zo is de vriendschap en liefde voor elkaar ontstaan. Ze trouwden, kregen 3 kinderen, Geertje, Lisette en Peter. Lief en leed samen gedeeld, prachtig 25-jarig huwelijksfeest gehad met familie en hardloopvrienden. Wijtse was geliefd bij de hardlopers. Wij zullen hem heel erg missen en wensen Anneke, Geertje, Lisette, Peter en hun vriend en vriendin veel sterkte toe, ook voor zijn andere familieleden,

Dat Wijtse rustte mogen in vrede.

Jan Kooistra

logo runningcenter

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

logo berenloop   logovlieland   logo 01BLACK